Foodfoto's zelf maken

Foodfotografie: een vak apart

Het is allereerst belangrijk om te benadrukken dat foodfotografie écht een vak apart is. Er zit vaak veel voorbereidingstijd aan vast en je hebt meestal niet in één keer de perfecte foto.
Ook is het één van de moeilijkste onderwerpen om goed vast te leggen. Eten kan er namelijk al snel niet zo lekker uitzien op de foto als in werkelijkheid. 

Het doel van deze vorm van fotografie is om een aantrekkelijk plaatje te creëren voor het publiek. Professionele fotografen maken dit soort foto’s vaak voor advertenties, verpakkingen van etenswaren, menu’s of kookboeken.  

Tips om zelf aan de slag te gaan

Beroepsfotografen kunnen natuurlijk goede food foto’s maken, maar ook -wij- hobby fotografen komen met deze tips een heel eind. Met slechts een paar kleine aanpassingen maak ook jij voortaan foto’s waarbij het water je in de mond begint te lopen!

1. Gebruik een statief!

De belangrijkste tip voor het maken van de mooiste food foto’s is het gebruiken van een statief. Zo wordt de foto niet onscherp door je eigen beweging en kun je de setting goed bepalen. Bovendien heb je je handen vrij!

Het is het mooist om het eten in een hoek van 45 graden te zetten, dus vaak geeft een foto van bovenaf het beste beeld.

2. Licht

Het is vaak het mooist om te werken bij daglicht. Zet het eten daarom bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij een raam. Zo voorkom je dat er harde schaduwen op de foto te zien zijn. Je kunt voor het perfecte licht daarnaast ook handig gebruikmaken van reflectieschermen. Gebruik daarbij de zwarte kant als je de foto wat donkerder wilt en de witte kant om het eten meer op te laten lichten.

Sommige fotografen vinden het mooi om de foto te overbelichten. Eten ziet er dan in hun optiek verser uit. Maar het kan je foto ook juist wat flets maken. Denk er dus goed over na of dit voor jou werkt!  

 

3. Scherptediepte

Het is bij foodfotografie natuurlijk belangrijk om het eten eruit te laten springen. Je wilt je bord scherp in beeld hebben. Het is daarom belangrijk om te focussen op het product en de achtergrond eromheen wat minder scherp te hebben.

Tip: laat één detail eruit springen voor de meest smakelijke foto.

4. De setting

De setting rondom het gerecht is bijna net zo belangrijk als het bord met eten zelf. Zorg daarom als eerst voor een mooie achtergrond. Zo kun je vanaf de ene kant mooi zacht (dag)licht doorlaten en aan de andere kant een mooie wand, een betonnen muurtje of één specifieke kleur gebruiken. Dit zorgt voor een goede combinatie van licht en achtergrond.

Tip: als je vaker food foto’s maakt, is het ook leuk om veel af te wisselen in de soorten achtergronden die je gebruikt.

Daarnaast is het leuk om verschillende elementen die in het gerecht zijn verwerkt, terug te laten komen in de foto. Zo kun je wat kruiden of bakpoeder erin laten voorkomen. Doe dit wel een beetje natuurlijk, anders kan het wat ‘gemaakt’ overkomen.

5. Accessoires

Ook is het van belang voor de foto hoe je het gerecht presenteert. Kies een bord of een schaaltje uit waarmee het eten het best tot zijn recht komt. Ook moet het bij de sfeer passen die je wilt neerzetten. Dat maakt de foto!

Denk ook na of je gebruik wilt maken van bestek. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je het eerst even met een theedoek schoonmaakt, zodat het glanzend op de foto staat.

Het is daarnaast ook mooi om natuurlijke materialen te gebruiken, zoals linnen of grof katoen. Ook doen matte accessoires het vaak goed op de foto. Gebruik daarentegen geen goud, want dat weerkaatst in de foto!

6. Nabewerken met kleur

Door wat kleurverzadiging uit de foto te halen, wordt het beeld wat warmer. En als je juist veel kleur toepast, kan de foto wat kil en hard overkomen. Door het beeld dus wat zachter te maken, ziet je eten er lekkerder uit! Een stuk vlees wordt ook veel smakelijker met rode tinten dan met blauwe tinten.

7. Actie

Als je iets meer beleving in je foto wilt, kun je met wat ingrediënten strooien om actie te creëren. Zo kun je met wat poeder strooien of een ander onderdeel laten bewegen. Ook kun je helemaal wild gaan door er een persoon bij te voegen die bijvoorbeeld een hap neemt!

De mogelijkheden zijn eindeloos en het is een feest om te experimenteren! 

 

Artikel details

Artikel ID:
100
Categorie:
Datum toegevoegd:
31-10-2021 09:01:36
Aantal bekeken:
17
Beoordeling (Stemmen):
(1)

Gerelateerde artikelen