Foto's beoordelen, hoe doe je dat?

 

Elja Trum heeft heel goed beschreven hoe een foto beoordeeld moet worden. Wij van LuRoFoto bevelen deze methode van harte aan, aan de fotografen die actief op http://www.lurofoto.eu zijn.

Hieronder zijn uitleg:

1. Geef opbouwde kritiek
Het is nooit moeilijk om kritiek te geven op een foto. Op elke foto is wel wat aan te merken. Al is het maar dat je altijd een andere keuze had kunnen maken waardoor de foto net wat anders was geweest en wellicht wel beter.

Als je iets aan te merken hebt, doe dat dan op een opbouwde manier. Niemand heeft er wat aan als een foto afgekraakt wordt (al vind je hem dan nog zo slecht). De fotograaf kan echter wel zijn/haar voordeel doen met oprechte suggesties ter verbetering. Maak je er in zo'n geval niet te makkelijk vanaf en geef eventueel verwijzingen naar een uitleg van een bepaalde techniek of, bijvoorbeeld, compositieregel. 

2. Hanteer gebruikelijke fatsoensnormen
Op internet kun je jezelf verschuilen in anonimiteit en zo lekker je ongezouten mening geven. Dat het kan betekent echter niet dat je het ook moet doen. Soms lijkt het wel dat iemand, zodra die zich al dan niet anoniem op internet begeeft, opeens een ander persoon wordt. Ben je tegen mensen die bij de supermarkt voor je in de rij staan ook zo onaardig?

**Wij zijn van mening dat je jezelf op internet net zo moet gedragen als in het dagelijks offline leven. Gewoon fatsoensnormen hanteren. Aan de ontvangende kant zit ook gewoon iemand met gevoel en emotie. Die heeft zijn/haar best gedaan op de foto waar je op reageert en dat verdient een nette en respectvolle beoordeling. 

3. Stel een vraag
Een mooie manier om niet alleen een reactie achter te laten, maar ook waarde toe te voegen aan de discussie is een vraag stellen over de foto. Bij voorkeur geen algemene vraag, maar juist een vraag die laat zien dat je nagedacht hebt over hoe de foto gemaakt is.

Het leuke van vragen stellen is dat het antwoord voor jou, en alle anderen die het lezen, ook erg waardevol kan zijn. Zo kun je veel leren van fotografen die vertellen over de details van hun werkwijze in een bepaalde foto.

 4. Uit je gevoel
Zonder zweverig te willen klinken; het is goed om jouw gevoel te beschrijven bij een beoordeling op een foto. Zo'n beschrijving van je emoties kan goed onder woorden brengen wat een foto teweeg brengt bij iemand en dat is dan weer prettig om te horen voor de fotograaf. Ook kan hij of zij zo bepalen of de emotie die opgeroepen wordt ook is wat de bedoeling was bij het maken van de foto.

5. Gebruik de vier pijlers
In het boek Over Foto's Gesproken van Brongers en Ophof (uitgegeven door de Fotobond, ISBN 9789075979572) wordt het beoordelen van een foto aan vier pijlers gehangen: beschrijven, analyseren, interpreteren en waarderen. De eerste twee pijlers zijn objectief en de laatste twee subjectief.

Door (1) te beschrijven wat je ziet op de foto kunnen anderen kijken of ze hetzelfde zien in de foto die je bespreekt.
Je kunt daarna doorgaan met (2) het analyseren. Hier kun je benoemen welke technieken en eventueel stijl van de fotograaf je terugziet je de foto.
Bij het (3) interpreteren van de foto kun je de uitkomsten van de eerste twee stappen gebruiken om een relatie te leggen tussen alle aspecten van de foto. Waar gaat de foto over? Welke bedoeling had de fotograaf (wellicht) met de foto?
In de laatste stap (4) waardeer je de foto. Door eerst de stappen te doorlopen voorkom je dat je zomaar een eerste indruk uit, maar heb je daadwerkelijk nagedacht over de foto. Je noemt hier wat de foto met jou doet. Wat zou er volgens jou nog kunnen verbeteren in de foto? Wat vind je goed?

 

Artikel details

Artikel ID:
17
Categorie:
Datum toegevoegd:
05-01-2021 20:58:28
Aantal bekeken:
43
Beoordeling (Stemmen):
(2)

Gerelateerde artikelen