Mistfoto's Tips & Tricks

 

10 tips voor het fotograferen met mist 

1. Kijk naar het weer


Mist ontstaat bij een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De lucht koelt dan af waardoor waterdamp in de lucht langzaam overgaat in waterdruppeltjes. Mist ontstaat dus vaak 's avonds laat en houdt dan aan tot 's ochtends vroeg.

Kijk vooraf naar de weersvoorspelling om te zien of er mist voorspeld wordt voor de ochtend. Er zijn ook kaarten beschikbaar die je laten zien of en hoe mistig het op dat moment is. Bijvoorbeeld van Weerplaza. Kijk hiernaar voordat je vertrekt zodat je de kans op teleurstellingen verkleint.

Mist komt overigens het meest voor in gebieden waar water is. Hou dat in gedachten bij het uitzoeken van een locatie voor je mistfoto's.

2. Buiten de mist fotograferen


Buiten de mist staan kan soms beter werken dan erin staan, net zoals dat geldt voor bossen. Door buiten de mist te staan kun je de mooie atmosfeer die mist geeft fotograferen zonder al te veel last te hebben van het heftige contrastverlies wat mist met zich mee brengt. Een goede tip hierbij is om een hoog punt te zoeken vanaf waar je kunt fotograferen.

Buiten de mist

 

fog boundary; foto door Angelika Hörschläger

3. Gebruik geen flitsers


Flitsers in mist helpen niet. Flitsen terwijl het mistig is zorgt er enkel voor dat je zicht achteruit gaat en kan zelfs zorgen voor een whiteout effect. Gebruik dus alleen natuurlijk licht. Dichtbij een lichtbron staan kan hierbij helpen bijvoorbeeld een lantaarnpaal.

4. Gebruik een statief


Omdat je dus afhankelijk bent van natuurlijk licht en natuurlijk licht vroeg in de ochtend of laat op de avond vaak niet overdreven aanwezig is, is het belangrijk om een statief mee te nemen. Zo kun je de sluitertijd verlengen om toch een goede belichting van je foto te krijgen.

5. Overbelicht je foto


Mist kan je camera gemakkelijk op het verkeerde been zetten wat betreft belichting. Dit komt omdat mist licht naar je camera toe reflecteert en je camera daardoor denkt dat er een stuk meer licht is dan er in werkelijkheid is. Je krijgt dan al gauw een onderbelichte foto.
Voeg een beetje belichtingscompensatie toe om dit te voorkomen. Hoeveel compensatie nodig is, hangt uiteraard af van de specifieke omstandigheden waarin je fotografeert.
Check tussendoor ook of de belichting van je foto's klopt. Dit kun je doen aan de hand van het histogram in je camera.

6. Licht laten uitwaaieren


Wanneer (zon)licht gebroken wordt door bijvoorbeeld bomen of bladeren terwijl het mistig is dan resulteert dit vaak in een mooie waaier van lichtstralen die zich ideaal leent voor een prachtige foto. Het werkt het beste om in zo'n geval te fotograferen met tegenlicht of met licht dat van opzij komt.

Zon uitwaaieren

 

Road Through the Woods; foto door Julie Falk

7. Stel handmatig scherp


Omdat mist ervoor zorgt dat contrasten vervagen, kan het zijn dat je camera moeite heeft met automatisch scherpstellen. Dit is het makkelijkst op te lossen door gewoon lekker zelf scherp te stellen.

8. Plaats iets in de voorgrond


Mist zorgt ervoor dat objecten in je foto vervagen. De details en texturen raken verloren in de waas die mist over de objecten heen legt. Dit kun je mooi in beeld brengen door iets in je voorgrond te plaatsen. Je krijgt dan echt een goed beeld van het contrast.

Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld een bomenrij waarbij de bomen steeds meer vervagen naarmate ze verder weg staan.

Bomenrij

 

Haunted Forest; foto door Angelika Hörschläger


De lichte achtergrond die mist vormt kan overigens ook dienen om jouw onderwerp (dat wat jij op de voorgrond zet) om te toveren in een prachtig silhouet.

9. Kijk uit voor condensatie


Omdat mist bestaat uit waterdruppels, kan het zijn dat er waterdruppels op de lens van je camera vormen. Neem daarom een schoonmaakdoekje voor je lens mee. Zo ondervind je hiervan zo min mogelijk hinder.

10. Camera acclimatiseren na gebruik


Omdat het in de mist vaak vrij koud is, is het belangrijk om je camera te laten acclimatiseren wanneer je klaar bent. Breng de camera dus niet linea recta vanuit de mist in een hele warme omgeving maar laat hem eerst even op temperatuur komen bijvoorbeeld in een koele hal.

Succes en veel plezier!

Bron: Iris van Liempt via Photofacts.

Artikel details

Artikel ID:
18
Categorie:
Datum toegevoegd:
08-01-2021 09:21:33
Aantal bekeken:
17
Beoordeling (Stemmen):
(0)

Gerelateerde artikelen