Tips voor Opdracht foto's

Fotowedstrijd winnen: 10 tips
Een foto opdracht wil iedereen wel voltooid hebben. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook werkelijk een prijs wint? Hieronder 10 tips die je kunnen helpen om een prijs in de wacht te slepen.

1. Aansluiten bij het thema
Elke foto opdracht heeft een thema. Het is dus zaak om daarbij aan te sluiten. Maar ook binnen dat kader kun je creatief en verrassend zijn. Dat geeft meerwaarde aan jouw foto. Wees vooral origineel. Dat wat het eerste in je op komt, zal door de andere deelnemers van de fotowedstrijd al wel gedaan worden.

2. Technische kwaliteit
Een van de eerste dingen waar een jury op let is of de technische kwaliteit van de foto goed is. Dus zorg voor een goede belichting en de juiste scherpte op de plekken die scherp moeten zijn. En onbedoeld bewogen elementen zijn natuurlijk ook uit den boze.

3. Compositie
Compositie is een hele belangrijke factor bij een goede foto. Dit maakt het verschil tussen de dertien-in-een-dozijn-foto en die ene die er uit springt. Hoe zijn de beeldelementen in relatie tot elkaar geplaatst? Plaats het onderwerp eens helemaal in de hoek bijvoorbeeld. Dat doet iets met je foto en het is veel minder voorspelbaar dan recht in het midden.

4. Rustig beeld
Zorg voor een rustig beeld met niet al te veel beeldelementen. Let er op dat alleen die onderwerpen op de foto staan die er echt toe doen. Al het andere is ballast en dat verknoeit jouw foto. Vaak levert rust en eenvoud een krachtig beeld op. Ritme en regelmaat geven vaak ook rust en zorgen voor krachtige beelden.

5. Spanning
Het is lastig om te benoemen, maar op een foto kan iets ‘gebeuren’. De situatie die vastgelegd is, kan boeien of de beeldelementen zijn zodanig dat je blijft kijken. Kan je iets met spiegelingen doen? Breng je een sociale situatie in beeld? Is er veel contrast tussen de verschillende onderwerpen op de foto?

6. Bekijk eerder voltooide foto's op LuRoFoto
Leer van andere fotografen met een voltooide foto.  En natuurlijk lees je het commentaar van de andere fotografen over de foto’s maar daarnaast kun je ook websites van goede fotografen bekijken om inspiratie op te doen.

7. Mogelijkheden camera
Elke redelijke camera heeft een automatische stand waarbij sluitertijd en belichting automatisch ingesteld wordt. Vaak kun je deze zaken ook handmatig instellen. Daarmee kun je aardige resultaten bereiken qua belichting en bewegingsonscherpte. Experimenteer er eens mee. De handleiding van jouw digitale camera kan je hierin wegwijs maken.

8. Fotobewerking
Als je enkele foto’s hebt gemaakt waarvan je denkt dat ze een goede kans maken bij de fotowedstrijd, kun je ze eventueel nog bewerken met een foto bewerk programma. Vaak kun je met zo’n programma de sfeer of de belichting van de foto bewerken of de foto bijsnijden. Of experimenteer eens met kleuren vervangen of andere effecten.

9. Scherpte en onscherpte
Experimenteer eens met scherpte en onscherpte van de foto. Je kunt hiermee vaak een creatieve invalshoek bereiken binnen het thema van de fotowedstrijd. Doordat sommige delen van de foto onscherp zijn en andere scherp, kun je de scherpe onderdelen extra nadruk geven.

 10. Uitsnede en kaders
De uitsnede waarmee het onderwerp in beeld wordt gebracht is een belangrijke factor bij een goede foto. Houd de camera eens schuin en experimenteer met verschillende kaders / uitsneden. Het kan een heel verrassend beeld opleveren, terwijl het onderwerp hetzelfde blijft.