• Op LuRoFoto worden foto's kritisch bekeken en beoordeeld en zo nodig voorzien van verbetertips. Dit wordt te allen tijde door de ontvanger gewaardeerd.
    Denk er ook aan dat, na of rond elke upload van jou, je tenminste drie foto's van andere fotografen beoordeelt.
Foto van de Week 32-2020 Foto van het 2e kwartaal Winnaar Wedstrijd 23-2020Voltooide Opdrachtfoto 23-2020
Jacobsvlinder nr 2
Anton

Jacobsvlinder nr 2

Locatie en datum Foto
Natuurgebied Schammer bij Amersfoort dd. 17-06-2020
Toegepaste nabewerking
uitsnede
Mag door medefotografen aangepast worden
Ja
Mag Foto van de Week worden
Ja
Fraai Anton, mooi de kleuren, compositie en scherpteverloop.
 
Twijfel nog steeds of de scherpte helemaal juist licht.
Maar meer ruimte is hier wel aanwezig en dat maakt hem beter.
 
Anton Pracht opname zo van deze Sint Jacobsvlinder mooi van kleur scherpte verloop en compositie Groet Arno
 
Wanneer ik de foto op ware grootte bekijk, moet ik helaas constateren dat de Vlinder zelf geen optimale scherpte vertoont en dat is toch wel jammer.
Met de scherpte ben ik ook eens, misschien dat je na het verkleinen van de foto iets verscherpen!!
Het punt is, dat Anton ervoor heeft gekozen de foto door de site te laten verkleinen en dan is een extra verscherping niet mogelijk. Maar ik waag te betwijfelen of het daaraan ligt. Dan zou geen enkele foto die door de site is verkleind, scherp zijn.
 
Fraaie foto van een Jacobsvlinder met mooie kleurtinten. De vlinder zit bovenop de bloem op zoek naar nectar en dit moment heb je mooi vastgelegd. De achtergrond is mooi vaag gehouden, waardoor de vlinder hiervan vrij goed loskomt. De scherpte is, zoals eerder ook door anderen is opgemerkt, niet optimaal, hetgeen toch wel jammer is. Ik heb het vermoeden dat hier sprake is van een (sterke) crop uit een originele foto, eventueel nog wat na verscherpt, waardoor dit soort beelden ontstaat. Boven de vleugels zijn 3 kleine paarse punten zichtbaar van de bloem die nogal storen en m.i. beter kunnen worden verwijderd
 
@Arie Hero Als je naar de afmetingen kijkt die er waren tijdens het uploaden ( Dimensies4374px x 2896px ) dan kan het bij deze foto niet veel snijwerk zijn geweest. Ik denk eerder dat de brandpuntafstand in combinatie met de werkelijke afstand het probleem is. 62 mm toont geen macrolens aan daar die veelal een vast brandpunt heeft van 105mm en dus meer geschikt zijn voor het maken van dergelijke foto's. Ik denk dat het daarom niet lukt de scherpte op de juiste plek en optimaal te krijgen.
 
Prima compo en heel mooi van kleur wel jammer dat ik wat scherpte mis.
 
Vriendelijk dank voor jullie feedback. Deze Jacobsvlinder zoals ik hem aantrof was zeer beweeglijk en was het best lastig om een vast punt te houden. Ik heb een klein scherpstelpunt ingesteld op het scherm en dan proberen de vlinder zo goed mogelijk te volgen in zijn bewegingen. Ik heb een telelens 40-150 mm gebruikt met een 10 mm tussenlens voor meer macro. Ik heb daar op zich goede ervaringen mee opgedaan. Met uitsnede heb ik bedoeld dat er aan de bovenkant een stukje is afgesneden. Ik heb de opname niet gekropt.
 

Foto-informatie

Categorie
Macro|Insecten|Spinnen
Geplaatst door
Anton
Datum plaatsing
Aantal keer bekeken
144
Reactie aantal
9
Waardering
3.00 ster(ren) 2 waarderingen

EXIF gegevens

Apparaat
OLYMPUS IMAGING CORP. E-M10
Opening
ƒ/5.6
Brandpuntsafstand
62.0 mm
Belichtingstijd
1/200
ISO
200
Flash
Auto, niet afgegaan
Bestandsnaam
_6174583.JPG
Bestandsgrootte
4.4 MB
Datum genomen
wo, 17 juni 2020 1:35 PM
Dimensies
4374px x 2896px

Deel deze foto

Bovenaan Onderaan